Hvilken filtype skal jeg velge?

PDF

PDF (Portable Document Format) er et plattformuavhengig, åpent filformat som er utviklet spesielt for dokumentutveksling. Det kan bli lest og printet ut på nesten alle datamaskiner uten tap av kvalitet. Til dette trenger du Acrobat Reader fra Adobe. Den kan lastes ned kostnadsfritt. PDF er vanligvis betraktet som et sluttformat som ikke kan bearbeides videre.

 


 EPS – for profesjonell bruk

EPS-formatet er vektorisert grafikk som brukes mest til logoer og annen vektorgrafikk. EPS kan skaleres uendelig i størrelse uten kvalitetstap. Du trenger spesiell programvare for å åpne og håndtere dette filformatet.

Bruksområder: PC og Mac, profesjonelt bruk, f.eks. underlagsfiler til bruk på annonser, brosjyrer, visittkort, plakater, profilartikler, rollups og skilt.

 


PNG

PNG-fil er pixellert grafikk og spesielt mye brukt som filformat for logoer og grafikk på nettet, i Word og i elektroniske dokumenter. Dette filformatet egner seg best til grafikk og logoer med transparent bakgrunn.

Bruksområder: PC og Mac, intern bruk, f.eks: Word-filer og PowerPoint.

 


JPG

JPG-fil er pixellert grafikk og spesielt mye brukt for bilder på nettet og bilder til elektroniske dokumenter. JPG er en pakket fil i en eksakt størrelse som tar mindre plass enn TIFF. Dette filformatet egner seg best til fotografier.

Bruksområder: PC og Mac, internt og profesjonelt bruk, f.eks. web-bilder, bilder for Word og PowerPoint.

 


INDD – for profesjonell bruk

INDD-formatet (InDesign Document) er et filformat fra InDesign, som er et layout-program i Creative Suite-serien fra Adobe. Du må ha dette programmet for å åpne og håndtere INDD-filer.

I INDD-dokumentet settes layout sammen ved hjelp av underlagsfiler (JPG, EPS), samt integrerte objekt- og tekstverktøy.

Bruksområder: PC og Mac, profesjonelt bruk f.eks. produksjonsoriginaler til annonser, brosjyrer, plakater, visittkort og konvolutter.

 


TIFF

TIF-format er et vanlig bildeformat som brukes mye i sammenheng med trykksaker og elektronisk lagrede dokumenter.


Bruksområder: pc og mac, profesjonelt bruk, f.eks.: bilder som skal trykkes med høy kvalitet.